Cześć! Witam was po długiej przerwie w blogowaniu. Maturę oficjalnie uważam za zakończoną, chociaż została mi się jeszcze jedna do zdania – ustny angielski, ale to tylko formalność. Teraz czeka mnie o wiele gorsza rzecz – zdecydować się w końcu na tylko jeden kierunek studiów. Wszystkim tegorocznym maturzystom życzę dobrego wyboru. Proponuję wam abyście zastanowili się nad przyszłością przy czymś pysznym i zdrowym. Co powiecie na ciasto marchewkowe? Przepis znajduje się poniżej, tym którzy je przygotują życzę smacznego. 🙂 




Idealnie wilgotne, aromatyczne, słodkie, po prostu pyszne ciasto marchewkowe. Jego sekret tkwi w dodaniu do masy startego jabłka. Spróbujcie – będziecie zachwyceni.





Pyszne ciasto marchewkowe

Przygotować należy produkty o temperaturze pokojowej:
Ciasto:
– 4 jajka (osobno białka i żółtka);
– 2 szklanki cukru;
– 2 szklanki mąki;
– 1/2 szklanki oleju;
– po 2 łyżeczki cynamonu, proszku do pieczenia i sody;
– 2-2,5 szklanki startej na drobnych oczkach (ale nie najdrobniejszych) marchwi;
– duże jabłko starte na tarce o większych oczkach (może być ze skórką lub bez);
– szczyptę soli.

Ciasto robiłam już kilka razy, ostatnio zmodyfikowałam je trochę i dodałam na wierzch krem. Wykonanie go jest banalnie proste.
Krem:
– 100 g miękkiego masła;
– 150 g serka śmietankowego;
– 1/2 szklanki cukru pudru;
– po 1/2 łyżeczki cukru z wanilią i skórki startej z cytryny bio.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i zmiksować, aż zrobi się w miarę gładka masa. Dodać 4 żółtka, zmiksować, dodać olej, zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i stopniowo dosypywać do masy jajecznej miksując na wolnych obrotach lub delikatnie mieszając łyżką. Gdy składniki się połączą, dodać marchew i jabłko, dokładnie wymieszać.
Blachę ok. 25×30 natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 40 minut. W tym czasie utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, dodać serek oraz cukier waniliowy i skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Krem wyłożyć na jeszcze bardzo ciepłe ciasto.
Mam nadzieję, że będzie wam smakować tak bardzo jak mnie 🙂